|
Charakterizace odpadních rýžových substrátů a možnosti jejich využití mikroorganismy
Kapar, Jiří ; Duroňová, Kateřina (oponent) ; Márová, Ivana (vedoucí práce)
Cílem bakalářské práce bylo charakterizovat vybrané cereální substráty a na základě výsledků skupinových parametrů určit nejvhodnější substrát pro využití modelovými průmyslovými mikroorganismy. Analýza celkových polyfenolů, redukujících sacharidů a celkových sacharidů byla provedena spektrofotometricky. Pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s refraktometrickou detekcí byl změřen obsah jednotlivých mono- a disacharidů. Sacharidy byly z cereálních substrátů extrahovány vodou a poté podrobeny kyselé hydrolýze. Dva druhy rýžových substrátů byly dále vybrány jako nutriční zdroje pro kultivaci dvou modelových průmyslových mikroorganismů: kvasinky Rhodotorula glutinis a bakterie Bacillus subtilis. Substráty byly před přídavkem do produkčního média upraveny chemickou nebo enzymovou hydrolýzou a analyzovány. U mikroorganismů byla sledována produkce biomasy na různě upraveném typu odpadního substrátu.
|
|
Studium procesu zrání a uchovávání ovoce
Langová, Jiřina ; Zemanová, Jana (oponent) ; Babák, Libor (vedoucí práce)
Během zrání a skladování ovoce dochází k mnoha změnám. Studovaným ovocem byla jablka čtyř odrůd: Šampion, Glostr, Golden Delicious a Idaret. U jablek bylo sledováno množství redukujících cukrů, celkové množství cukrů, množství kyselin, refraktometrická sušina a ztráty škrobu. Porovnávány byly změny jednotlivých parametrů, rozdíly mezi odrůdami a odlišnosti při skladování. Parametry byly měřeny od poloviny srpna 2008, kdy jablka dozrávala na stromě. Po sklizni byla uskladněna v chladícím boxu při 2 – 3 °C a při laboratorní teplotě 20 – 23 °C. Jablka uskladněná v chladícím boxu byla měřena do konce března 2009 a jablka při laboratorní teplotě do začátku ledna 2009. Celkové množství cukrů u všech odrůd do sklizně stoupá, zatímco po utržení ze stromu klesá. Množství redukujících cukrů pozvolna stoupá a po utržení ze stromu výrazně klesá při uskladnění při 20 – 23 °C. V chladícím boxu nadále stoupá a to do konce listopadu, poté také dochází k poklesu. Ztráty škrobu jsou výrazné a urychlí se po sklizni. Množství kyselin také po celou dobu klesá a refraktometrická sušina má stoupající tendenci. U všech odrůd dochází k výraznějším změnám při skladovaným při 20 – 23 °C. Teplota tedy výrazně ovlivňuje zpracování cukrů a kyselin při dýchání plodů.
|
|
Studium chemického složení atmosférických aerosolů
Gazdošová, Lucie ; Čáslavský, Josef (oponent) ; RNDr. P. Mikuška, CSc. (vedoucí práce)
Atmosférické aerosoly hrají významnou roli v mnoha atmosférických procesech (vliv na radiační rovnováhu atmosféry, pokles viditelnosti, produkce smogu, destrukce stratosférického ozonu, …). Epidemiologické studie potvrdily korelaci mezi zvýšenou úmrtností a koncentrací aerosolů. V posledním desetiletí je věnována zvýšená pozornost organickým sloučeninám, které jsou součástí aerosolových částic. Přestože organické sloučeniny tvoří často až 60 % celkové hmoty aerosolů, jejich složení, koncentrace a procesy vzniku nejsou dosud plně prozkoumány. Předmětem diplomové práce bude studium složení organických sloučenin v atmosférických aerosolech se zaměřením na PAHs a cukry. Atmosférické aerosoly budou vzorkovány na filtry a v extraktu filtrů budou analyzovány vybrané organické sloučeniny využitím GC, GC-MS, případně LC. Vývoj a optimalizace extrakčních metod (PSE, …) a detekce sledovaných sloučenin. Bude srovnána koncentrace studovaných organických sloučenin ve velikostních frakcích aerosolů PM 10, PM 2,5 a PM 1.
|
|
Stanovení vybraných obsahových látek ve vínech metodou kapalinové chromatografie
Hermanová, Veronika
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vín pomocí vysokotlaké kapalinové chromatografie s cílem analyzovat obsah alkoholů, organických kyselin a sacharidů ve víně. Nejdůležitější skupiny a jejich zástupci jsou představeni v literární rešerši, stejně jako teoretický základ chromatografických metod, vybrané typy detektorů a používané stacionární a mobilní fáze. V experimentální části byly měřeny analytické parametry vín jak z nákupní sítě, tak i laboratorně připraven mošty a fermentací připravená vína pomocí metod kapalinové chromatografie s detekcí refraktometrického a UV detektoru. Z výsledků vyplývá vhodnost této kombinace detektorů pro zvolené analýzy vín.
|
|
3D tisknuté sensory pro detekci cukru v nápojích
Zichová, Anežka
Cukry jsou jednou z nejpoužívanějších složek v potravinách, díky jejich rozmanitým technologickým vlastnostem a senzorické důležitosti. Problematika využití cukrů má důležitý přesah z potravinářství také do problematiky výživy člověka. Z pohledu výživy je především problematický vysoký obsah jednoduchých cukrů v potravě, do které se nejsnadněji dostávají slazenými nápoji. Pro detekci sacharidů existuje řada metod. Metodami používanými v potravinářství se zabývá literární rešerše, která navazuje na předchozí charakterizaci nejpoužívanějších sacharidů v potravinářství jako je sacharosa, maltosa, glukosa, fruktosa, invertní cukr a glukózo-fruktózový sirup. Sacharidy byly popsány z hlediska chemického, technologického ale i nutričního. Na základě této analýzy byly navrženy 3D tištěné elektrody pro detekci cukru, glukosy v nápojích. S ohledem na dostupnou literaturu byly navrženy elektrochemické biosenzory využívající k detekci glukosy v nápojích enzym glukosaoxidasu. Pro tisk elektrod, nesoucích enzym, byl použit vodivý filament na bázi PLA a grafenu. Po chemické a elektrochemické aktivaci byly elektrody modifikovány pomocí enzymu, který byl na jejich povrch prostorově zesíťován. Odezva biosenzoru v přítomnosti glukosy byla testována metodami cyklické voltametrie a chronoamperometricky. Nakonec se navrženým biosenzorem analyzoval reálný vzorek nealkoholického nápoje na bázi ovocných šťáv. Výsledky měření se vyhodnotily s ohledem na platnou legislativu Evropské unie, respektive České republiky, v souvislosti s povinnými údaji na obalech potravin.
|
|
Tradiční způsoby technologického zpracování ovoce z extenzivních výsadeb jako součást kulturního dědictví
Malenová, Daniela
Tato práce se zabývá nejčastěji používanými technologickými způsoby zpracování ovoce, pocházejícího z extenzivních sadů. Popisuje vhodnost využití těchto způsobů u jednotlivých pěstovaných ovocných druhů v mimoprodukčním ovocnictví. Částečně mapuje zpracovatele sklizně z extenzivních výsadeb a dostupnost produktů na trhu. Jedna experimentální část je věnována laboratornímu vyhodnocení obsahu základních výživových ukazatelů (vitaminu C, sušiny, refraktometrické sušiny a hodnotu pH) vybraných 11 starých a krajových odrůd a výsledky jsou srovnány s doporučenými způsoby zpracování v literatuře. Bylo zjištěno, že uváděné způsoby využití ovoce odpovídají průměrným naměřeným hodnotám zkoumaných plodů. Druhá část experimentu se věnuje vybrané odrůdě ´Jadernička moravská´ z 6 různých lokalit, kde byly zjištěny rozdíly dané zřejmě klimatickými, edafickými a orografickými faktory.
|
| |
|
Konzumace ovoce a zeleniny u dětí školního věku v Milovicích
Hodonská, Eva ; Váchová, Alena (vedoucí práce) ; Hanušová, Jaroslava (oponent)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit celkovou informovanost žáků 3. - 5. ročníku vybrané základní školy v Milovicích. Dílčí cíle sledovaly, zda je ovoce a zelenina každodenní součástí jídelníčků dané cílové skupiny, zároveň, zda žáci skutečně konzumují ovoce a zeleninu obdržené v rámci svačiny a oběda. Další výzkumný cíl se zabýval přínosem projektu Ovoce a zelenina do škol. Teoretická část práce se věnuje zdravé výživě. Jsou v ní popsány funkce hlavních živin, důraz je kladen na živiny akcesorní, zvláště pak na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, které jsou důvodem nezbytnosti konzumace ovoce a zeleniny. Součástí teoretické části je i problematika výživy dětí a krátké pojednání o projektu Ovoce a zelenina do škol. Zároveň byla zařazena kapitola o trávicím traktu, neboť právě zde dochází k trávení a vstřebávání látek z potravy. Vzhledem k cílové skupině jsou uvedena výživová doporučení pro občany ČR se zaměřením na děti školního věku. Cílem praktické části této bakalářské práce bylo zmapování konzumace ovoce a zeleniny ve 3. - 5. ročníku v souladu se stanovenými výzkumnými cíli. Výzkum probíhal dotazníkovým šetřením v písemné formě. Celkem se výzkumu zúčastnilo 314 respondentů ze 3. - 5. tříd. Zjistili jsme, že informovanost respondentů o přínosu ovoce a zeleniny pro lidské zdraví je velmi...
|
|
Problematika přidaných cukrů v naší populaci
Burdová, Lucie ; Dostálová, Jana (vedoucí práce) ; Pelcl, Tomáš (oponent)
Bakalářská práce se zabývá příjmem přidaných cukrů v populaci dospělých osob mladého věku, tedy dospělých osob ve věku 30 až 45 let. V teoretické části práce je podán stručný přehled sacharidů z hlediska chemického složení a základního členění. V detailu je pak pozornost věnována cukrům, přírodním a syntetickým sladidlům a jejich využití v potravinářském průmyslu. Popsány jsou pojmy cukry přirozeně se vyskytující a přidané, včetně souvisejících legislativních požadavků na označování potravin a výživových doporučení vydaných mezinárodními i národními institucemi. Zvláštní prostor je věnován roli cukrů ve výživě a zdravotním rizikům spojených s jejich nadměrným příjmem. Praktická část zahrnuje průzkum realizovaný formou dotazníkového šetření, jehož cílem bylo na konzumaci zejména slazených nealkoholických nápojů, výrobků z ovoce a snídaňových cereálií potvrdit, že daná skupina populace přijímá přidané cukry v nadměrném množství. Součástí praktické části je rovněž analýza týdenních jídelníčků osmi osob dané věkové kategorie zaměřená na množství přijímaných celkových cukrů. Ačkoliv nadměrný příjem přidaných cukrů u zkoumaného vzorku nebylo možné na základě provedeného průzkumu potvrdit, z průzkumu i analýzy jídelníčků vyplynulo, že rizikovou z pohledu přidaných a celkových cukrů je konzumace slazených...
|
|
Experimental study of chemical evolution of biomolecules under early Earth conditions
Knížek, Antonín ; Ferus, Martin (vedoucí práce) ; Adam, Vojtěch (oponent)
Vznik života na Zemi je jedním z prázdných míst lidského vědění. Tato práce je zaměřena na odhalení několika dílků této skládačky. Prezentujeme současný stav poznání zejména ve spojení se syntézou biomolekul za prebiotických podmínek. V této práci jsou předloženy výsledky experimentů, jež naznačují, že neutrální planetární atmosféra obsahující představitele vulkanických plynů (CO2, N2, H2O) může být působením měkkého UV záření v přítomnosti minerálních katalyzátorů přeměněna na relativně reaktivní směs redukovaných plynů (CH4, CO). Ty mohou být dále transformovány vysoce energetickými procesy za vzniku biomolekul. Směs CH4, CO + N2 představuje prototyp běžné redukční atmosféry, jíž podobné lze nalézt např. na Titanu, největším Saturnově měsíci, nebo také v minulosti na naší planetě coby tzv. sekundární atmosféru. V následných experimentech byla ekvimolární směs CH4 : CO : N2 v přítomnosti vodní páry exponována vysoce energetickému plazmatu, jež simuluje dopad asteroidu - jednu ze série impaktních událostí, kterým byla raná Země vystavena během prvních 600 milionů let své existence. Po dodání celkové energie 3250 J v laserových pulzech byla zjištěna přítomnost organických molekul důležitých pro prebiotickou chemii. Mezi nimi jsou např. báze ribonukleové kyseliny (adenin, uracil, guanin, cytosin),...
|